Congres Volwaardig leven

Nieuwsflits Volwaardig Leven

Met het programma Volwaardig leven wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met betrokken partijen de gehandicaptenzorg meer passend maken en beter voorbereiden op de toekomst. Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de voortgang van het programma, dat binnenkort afloopt. In deze editie blikken we terug op de behaalde resultaten en het eindcongres. En we richten de blik op de toekomst. Een nieuwsbrief boordevol prachtige verhalen over de impact van het programma. 

De komende tijd volgen nog meer terugblikinterviews en portretten. Houd daarvoor de website volwaardig-leven.nl in de gaten. De website blijft voorlopig actief want sommige projecten lopen nog door in 2022.

Resultaten Volwaardig Leven

Samenvatting resultaten Volwaardig Leven

Het programma Volwaardig Leven loopt eind 2021 af. Met trots kijken we terug op wat we hebben bereikt. Daarom hebben we een samenvatting gemaakt, waarin je de belangrijkste resultaten terugvindt. 


Terugblikartikelen

In een aantal terugblikartikelen lichten we verschillende projecten uit die de afgelopen jaren binnen het programma Volwaardig Leven gestart zijn. Aan het woord zijn de mensen voor wie het project echt een verschil heeft gemaakt, en die er nauw bij betrokken zijn geweest. Mensen met een beperking, hun naasten en begeleiders en beleidsmakers. 


Begeleiding à la Carte

Zorgaanbieder ORO was één van de 35 aanbieders van gehandicaptenzorg die meededen aan Begeleiding à la Carte. Een traject waarbij VWS samen met medewerkers, mensen met een beperking en hun naasten vernieuwende voorbeelden en ideeën verzamelde en deelde over persoonsgerichte zorg. In dit terugblikinterview lees je hoe ORO personen met een licht verstandelijke beperking helpt om te ontdekken welke manier van wonen het best bij hen past.  


Talentontwikkeling

Joost Blommendaal en Ellis Jongerius van de LFB willen zoveel mogelijk mensen met een beperking de kans geven om zichzelf te ontwikkelen. Daaraan hebben ze gewerkt in het project ‘Talentontwikkeling’. Samen met Irmgard Lauxtermann blikken ze terug op wat ze voor elkaar hebben gekregen. 


Vakmanschap en arbeidsmarkt

Goede zorg begint bij goede professionals. Om meer mensen bewust te maken van wat voor prachtig vak de gehandicaptenzorg is, leidden we professionals op tot ambassadeur. Met twee van hen gingen we in gesprek. ‘Ik weet nu wie ik ben en wat ik wil uitdragen, waardoor ik meer zelfvertrouwen heb gekregen.’  


Naasten in beeld

Hoe is het voor je als je naaste een beperking heeft? Spontane pleitbezorger Frans Robben is blij met aandacht die er nu voor naasten is. 


Pilots gespecialiseerde cliëntondersteuning

Met vijf pilots proberen we naasten op een nieuwe manier helpen. Het gaat niet over de gewone kortdurende cliëntondersteuning, maar over complexere situaties, waarbij meerdere domeinen betrokken zijn.

Een illustratie van het programma Volwaardig Leven
Beeld: ©Ministerie van VWS

Terugblik congres Volwaardig Leven 2021

Op 29 november waren meer dan 700 mensen bij het online congres Volwaardig Leven aanwezig. Samen vierden zij de successen, deelden ze waar ze trots op zijn en keken ze vooruit. Zo vertelde LFB-directeur Ellis Jongerius over het ontwikkeltraject ‘Naar de Top’. Professional Luka Doppen deelde haar trots voor het vak. En presentator Eva Eikhout inspireerde velen met haar persoonlijke verhaal. 

Een foto van het congres Volwaardig Leven, we zien een presentatrice met achter zich een Zoomscherm met deelnemers
Beeld: ©Ministerie van VWS

Naasten in beeld bij de zorg

De documentaire ‘Waar de helden zijn’ gaat over het gezinsleven met een zorgintensief kind en de gevoelens van ouders en zus als zij het ingrijpende besluit hebben genomen om hun zoon/broer te laten verhuizen naar een zorginstelling. Deze documentaire is vertoond aan (zorg)professionals, studenten en beleidsmakers. Naar aanleiding hiervan is een serie portretten gemaakt waarin verschillende betrokkenen teruggeven welke impact de documentaire op hen heeft en wat dit betekent voor hun contacten met naasten.

Jessica Diepenhorst is inkoper gehandicaptenzorg bij het zorgkantoor van VGZ in midden- en noordoost Brabant. Saskia Swevels werkt daar als adviseur Persoonsgebonden Budget (PGB). De film kwam bij beiden echt binnen, en sterkte hen in het idee dat naasten voor de zorg nog van veel meer waarde kunnen zijn dan al het geval is. 

Nico Moorman, expert langdurige zorg bij het Zorgkantoor van Menzis, was beroepsmatig én persoonlijk altijd al erg betrokken bij naasten. In beide hoedanigheden zag hij dat hun behoeften en de zorgpraktijk niet altijd goed op elkaar aansluiten. 

Naasten zijn de échte experts vond orthopedagoog Yvon van Geijn, hoofdbehandelaar bij de noordelijke zorgaanbieder Cosis op twee woonlocaties voor verstandelijk beperkte volwassenen, nadat ze de documentaire 'Waar de helden zijn' zag. 

Jessica Diepenhorst en Saskia Swevels geportretteerd in het bos, met veel blaadjes en bomen om hen heen
Beeld: ©Ministerie van VWS