Talentontwikkeling: op eigen kracht naar de top

Iedereen verdient het om zichzelf te ontwikkelen. Op een manier die bij hem of haar past. Daarom ontwikkelde vereniging LFB in 2018 het project ‘‘Naar de Top!’’ voor mensen met een beperking. Dit traject helpt hen te ontdekken wat hun eigen kracht is, wat zij in het leven willen en hoe zij hun dromen najagen. Ellis Jongerius en Joost Blommendaal van de LFB, en Irmgard Lauxtermann van het ministerie van VWS blikken samen terug op de resultaten van het project. 

Een lange tafel met aan beide kanten mensen die eraan zitten. Aan de kop van de tafel staat iemand.
Beeld: ©LFB
In een aantal terugblikartikelen lichten we verschillende projecten uit die de afgelopen jaren binnen het programma Volwaardig Leven gestart zijn. ‘’Naar de Top!’’ is een van de projecten binnen het onderdeel Talentontwikkeling. Aan het woord zijn de mensen voor wie het initiatief echt een verschil heeft gemaakt, en die er nauw bij betrokken zijn geweest. Mensen met een beperking, hun naasten en begeleiders en beleidsmakers.

Als belangenvereniging vertegenwoordigt en versterkt de LFB al 26 jaar mensen met een beperking. Zo kunnen zij via de LFB opgeleid worden tot ervaringsdeskundige. Dat gebeurde lange tijd op kleinschalig niveau. ‘Binnen LFB ontstond het idee voor een groter ontwikkeltraject’, vertelt Joost. ‘Mensen die individueel bij ons betrokken raken, doorlopen enorme ontwikkelingsprocessen. Wij wilden meer mensen die kans geven. Met dat idee hebben we het project “Naar de Top” ontwikkeld.’

Met ‘’Naar de Top!’’ kan nu een grotere groep mensen met een beperking werken aan talentontwikkeling en persoonlijke groei. Hierbij worden zij ondersteund door een trainersduo, waaronder een ervaringsdeskundige trainer. Samen met het duo gaan de deelnemers op zoek naar het antwoord op verschillende vragen. ‘Waar zit je energie? Welke talenten heb je en hoe wil je je als persoon ontwikkelen?’ Hierbij heeft de ervaringsdeskundigheid van de trainers grote toegevoegde waarde. Zo begrijpen zij als geen ander waar deelnemers tegenaan lopen. En waar zij hulp bij nodig hebben.

Eigen sausje

De ‘Naar de top’ trainingen worden vanuit de LFB aangeboden bij zorgorganisaties waarvan mensen met een beperking zorg ontvangen. Die samenwerking voegt extra deskundigheid toe aan het traject. ‘Elke organisatie heeft een eigen expertise, thema’s en ervaringen waar ze vaak mee te maken krijgen.’ Hierdoor kan de training er bij elke organisatie net iets anders uit zien. ‘Wij geven voorbeelden, maar zij kunnen ook hun sausje eroverheen gieten. Zodat het bij hen en de deelnemers past.’ 

De trainingen zijn er in verschillende varianten. Of je nu een intensieve begeleidingsbehoefte hebt, of in een sneller tempo leert: iedere deelnemer kiest welk leertempo het beste bij hem of haar aansluit. Hierdoor kan een bredere groep mensen hetzelfde ontwikkelproces doormaken. ‘Ook mensen die wat meer tijd nodig hebben om stappen te zetten in hun persoonlijke ontwikkeling. 
 

‘Mensen komen in hun eigen kracht te staan’

Positieve effecten

Als trainer en directeur van de LFB ziet Ellis dagelijks de positieve effecten die de training op deelnemers heeft. ‘Velen hebben nooit de kans gehad om een opleiding te doen’, vertelt ze. ‘Nu doen ze iets wat voor hen veel betekenis heeft. Dat geeft een boost: mensen komen in hun eigen kracht te staan, krijgen zelfvertrouwen en zijn trots op wat ze bereikt hebben.’ 

Een aantal deelnemers wordt uiteindelijk zelf ook een ervaringsdeskundige trainer. ‘Na verloop van tijd durven mensen ook anderen te ondersteunen om die groei door te maken. Hierdoor geven zij het geleerde weer door aan anderen. ‘Zo maak je een ander ook sterk. Dat zijn mooie en waardevolle groeimomenten. Zowel voor de ander als voor jezelf.’

Ander trainingsaanbod

Nu het programma Volwaardig leven bijna afloopt, kijken Ellis en Joost trots terug op de resultaten die ze met het traject hebben behaald. Ook al is het nu behaalde resultaat anders dan oorspronkelijk verwacht. ‘Het doel was om eind dit jaar 900 mensen te hebben getraind’, vertelt Ellis. ‘Helaas moesten we het trainingsaanbod aanpassen vanwege corona. Uiteindelijk hebben we bij alle 11 de betrokken zorgorganisaties zo goed als alle trajecten van ‘’Naar de Top!’’ aan kunnen bieden.’ 

‘We moeten de zorg in Nederland sterker maken’

Betere zorg

Het ontwikkeltraject levert een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de zorg in Nederland. ‘Die zorg moeten we sterker maken. Dat doen we door de mensen om wie het daadwerkelijk gaat, de kans te geven zichzelf te ontwikkelen. Zo durven zij meer dingen te zeggen en te vragen, voor anderen op te komen en anderen iets te leren. Op die manier kunnen ze de zorg niet alleen voor zichzelf beter maken, maar ook voor anderen.’  

Naast ‘’Naar de Top!’’ voerde de LFB de afgelopen jaren binnen het kader van Talentontwikkeling ook het project ‘’Sterk in Onderwijs’’ uit. Dit doet de LFB in samenwerking met zorgorganisaties en opleidingsinstituten. Hierbij worden mensen met een beperking opgeleid tot ervaringsdeskundige. Joost: ‘De STERKstudenten ontwikkelen zich als ervaringsdeskundige door in de praktijk lessen te verzorgen aan mensen die later in de zorg willen werken.’ Hiermee snijdt het mes aan twee kanten. ‘Zo leren mbo en hbo studenten al vroeg in hun opleiding van iemand met een beperking wat belangrijk voor hem of haar is. Daarnaast zorgen we voor een fantastische plek waar mensen met een beperking zichzelf kunnen ontwikkelen als ervaringsdeskundige.’

Van dagbesteding naar werk

Tot slot was er het project ‘’Van dagbesteding naar werk’’. Voor dit project ontwikkelde de Academie voor Zelfstandigheid drie brancheopleidingen. Dit in samenwerking met LFB en VGN, in opdracht van VWS. Met als doel om mensen met een beperking beter toe te rusten op (on)betaald werk in plaats van dagbesteding. Deze brancheopleidingen zijn eind 2020 afgerond en aangeboden aan VWS.

‘Met zowel de brancheopleidingen als de projecten van de LFB stellen we iedereen in staat om hun mogelijkheden optimaal te benutten en mee te doen in de maatschappij’, vertelt Irmgard Lauxtermann . Zij is vanuit het ministerie van VWS betrokken bij het onderdeel Talentontwikkeling. ‘Ieder mens moet in de gelegenheid zijn om zijn of haar talenten goed in te kunnen zetten. Of naar werk op zoek te gaan als je daar behoefte aan hebt. Ongeacht je beperking. Met dit programmaonderdeel hebben we dat weten te stimuleren.’

Talentontwikkeling: de resultaten

Naar de Top!

Momenteel bieden 11 zorgorganisaties intern het ontwikkeltraject ‘’Naar de Top!’’ aan. Wil je als zorgorganisatie ‘‘Naar de Top’’ binnen jouw organisatie aan cliënten aanbieden? Ga voor meer informatie naar de website van de LFB.

STERK in onderwijs

8 scholen in Nederland hebben nu een STERK opleidingsplaats. De ambitie van de LFB is om er eind 2022 in elke provincie een te hebben. Meer informatie over ‘’STERK in onderwijs’’ vind je op de website van de LFB.

Van dagbesteding naar werk

Verspreid door Nederland gaan zorgaanbieders de ontwikkelde  brancheopleidingen aan in totaal zo’n 450 studenten aanbieden. Dit doen grote en kleine(re) aanbieders, ook in samenwerking met elkaar. Hierbij gaat het om opleidingen tot assistent op de terreinen Groen, Logistiek en Facilitaire Dienstverlening. In 2021 is voor 170 studenten een opleiding aangevraagd, zij beginnen uiterlijk januari 2022 met hun opleiding. De verwachting is dat later dat jaar nog eens maximaal 250 studenten met een opleidingstraject kunnen starten.

Meer weten over de resultaten van Talentontwikkeling? Binnenkort verschijnen alle resultaten op de website van Volwaardig leven.