Naasten in beeld

Naasten spelen een heel belangrijke rol in het leven van mensen met een beperking, vaak hun leven lang. Met het programma Volwaardig leven wil het ministerie van VWS meer erkenning en herkenning creëren voor deze naasten. Dit doet het programma door een landelijke dialoog op gang te brengen over de ervaringen van naasten. En over de impact die de zorg heeft op hun leven. Het programma stimuleert mensen om in gesprek te gaan met naasten zodat hun problemen en behoeften bespreekbaar zijn.

Lastige ouders

Om het onzichtbare zichtbaar te maken, organiseert het programma Volwaardig leven een theatertour van de voorstelling Lastige ouders. Bezoekers maken tijdens de anderhalf uur durende voorstelling kennis met het aangrijpende verhaal van de ouders en zus waarvan de zoon/broer een beperking heeft. Na afloop gaan de acteurs met het publiek in gesprek over de thema’s die in de voorstelling naar voren komen en waar naasten mee te maken krijgen. Actrice Marike van Weelden baseert de voorstelling deels op haar ervaringen als moeder van een gehandicapte zoon. Samen met theatermaker Pieter Tiddens bewerkte ze haar dagboeken tot deze voorstelling.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over de theatertour:

‘Als we de zorg voor mensen met een beperking en hun naasten willen verbeteren, dan moeten we begrijpen hoe hun leven is. Wat het werkelijk betekent om de zorg te dragen voor een kind of een familielid met een beperking. We moeten leren kijken met hun ogen. Deze theatervoorstelling draagt daaraan bij.’

Er zijn geen speeldata meer in 2020

Persoonlijke portretten

Het programma Volwaardig leven maakt portretten van naasten van mensen met een beperking. Zo maakt een breder publiek kennis met de leefwereld van naasten. In de portretten vertellen zij hun persoonlijke verhaal over onderwerpen als ‘wat als ik er niet meer ben’, ‘loslaten’, ‘levensgeluk’ en ‘onbegrip’.

U kunt de portretten hier lezen.