Congres Volwaardig leven

Nieuwsflits gehandicaptenzorg

Met de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking – het vervolg op het programma Volwaardig Leven – wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met betrokken partijen de gehandicaptenzorg meer passend maken en beter voorbereiden op de toekomst. Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de voortgang.

Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking

Donderdag 7 juli ging de programmatische uitwerking van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met beperking naar de Tweede Kamer. In totaal stelt het kabinet van 2023 - 2027 € 138 miljoen beschikbaar voor de uitwerking. Met deze agenda wordt de zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking en een (intensieve) zorg- en ondersteuningsvraag toekomstbestendig gemaakt. Ook gemeenten hebben een belangrijke verantwoordelijkheid hierin, wat onder meer naar voren komt in het nieuwe hoofdstuk levenslang, levensbreed Wmo. De toekomstagenda is samen met betrokken partijen, zoals koepelorganisaties, cliënten- en naastenorganisaties, werkgeverorganisaties, verzekeraars en gemeenten opgesteld en is een vervolg op de beweging die met het programma Volwaardig Leven is ingezet. Bekijk het volledige nieuwsbericht voor meer informatie.

Toekomstagenda matrix
Beeld: ©Ministerie van VWS

Terugblik congres innovaties in de gehandicaptenzorg

Op 27 juni vond het #InZo2022- congres plaats. Het congres over innovaties in de gehandicaptenzorg was drukbezocht met ruim 400 deelnemers en werd gewaardeerd met een 8. Naast diverse lezingen en workshops kon je de belevingsmarkt bezoeken vol met inspiratie op het gebied van sociale en technologische innovaties. Conny Helder, minister Langdurige Zorg en Sport, was een van de sprekers: ‘Eerst zeiden we over technologie dat het kán helpen, nu weten we inmiddels dát dit helpt.’ Bekijk de terugblik op de website van het Kennisplein.

Reserveer nu in je agenda: 12 december 2022 | congres Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking | NBC congrescentrum in Nieuwegein.

Beeld: ©Kennisplein Gehandicaptensector

Minister Helder bezoekt Ons Tweede Thuis

Woensdag 13 juli bezocht minister Helder dagcentrum Floriande in Hoofddorp naar aanleiding van de Kamerbrief over de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking. Het dagcentrum, een onderdeel van zorgorganisatie Ons Tweede Thuis, biedt verschillende dagactiviteiten voor volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Zo is er een houtwerkplaats en kunstatelier. De minister ging onder meer in gesprek met Iris. Zij vertelde wat zij kwijt kan in het maken van kunst. Ook werd de minister bijgepraat over een innovatief project bij honkbalvereniging Pioniers waar cliënten op het terrein samenwerken met hulp van een werkcoach en vrijwilligers. Lees het verslag van het werkbezoek van de minister op de website van Ons Tweede Thuis. 

Iris wijst met een vinger naar haar kunstwerk en haar gevoelens hierbij terwijl minister Helder ernaast staat en luistert.

Tips voor herkennen van mensen met licht verstandelijke beperking

Onze samenleving wordt steeds complexer. Voor de naar schatting 1,1 miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) betekent dit dat volwaardig meedoen moeite kost. Je kan meer rekening houden met een persoon met een LVB als je tijdig de signalen herkent. Veel problemen zijn namelijk te voorkomen als tijdig de juiste ondersteuning of behandeling wordt ingezet. Daarom wil het ministerie van VWS met de toekomstagenda bereiken dat de bewustwording over mensen met een LVB  wordt vergroot. Het Landelijk Kenniscentrum LVB heeft inmiddels een toolkit ontwikkeld speciaal voor (jeugd)professionals in het sociaal domein, onderwijs, zorg, de financiële sector en de strafrechtketen. Bekijk het nieuwsbericht op onze website voor meer informatie.

Beeld: ©Landelijk Kenniscentrum LVB

Terugblikartikel Klankbordgroep

Het programmateam Volwaardig Leven heeft vanaf het begin veel waarde gehecht aan het werken met een Klankbordgroep. Bij de uitwerking van de Toekomstagenda onderzoeken we de voorzetting hiervan. De Klankbordgroep bestaat uit een groep van naasten, zorgprofessionals en cliënten die meekijkt en gevraagd en ongevraagd advies geeft. Zij bekijken het onderwerp echt vanuit deze 3 verschillende perspectieven. Wat werkt wel? Wat werkt niet? Vanuit die brede context wordt een advies gegeven aan het programma. Een aantal leden blikken met elkaar terug op hun deelname

Bijeenkomst klankbordgroep
Beeld: ©Ministerie van VWS

Voortzetting gespecialiseerde cliëntondersteuning

De meeste mensen vinden zelf toegang tot de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben. Sommige mensen hebben hierbij iemand nodig die tijdelijk naast hen staat of meedenkt. Daarvoor kunnen mensen terecht bij een onafhankelijke cliëntondersteuner die mensen helpt de juiste zorg en ondersteuning te vinden. Soms is er meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan cliënten die zijn aangewezen op complexe en/of levenslange zorg en ondersteuning en hun naasten en die behoefte hebben aan (terugkerende) domeinoverstijgende en levensbrede ondersteuning. Ondersteuning die hen helpt meer controle te krijgen op hun leven. De Toekomstagenda zet in op voorzetting van deze gespecialiseerde vorm van cliëntondersteuning. Dat deze vorm van ondersteuning echt iets toevoegt, blijkt wel uit het gesprek dat de minister Helder had met enkele deelnemers van de pilots.

De minister in gesprek met deelnemers van de pilot gespecialiseerde cliëntondersteuning
Beeld: ©Ministerie van VWS

Meer aandacht voor het boeiende vak gehandicaptenzorg

Om meer aandacht te trekken voor de gehandicaptenzorg is het belangrijk om aan de zichtbaarheid te werken, want onbekend maakt onbemind. Mensen kiezen vaak voor gehandicaptenzorg, omdat ze daar per toeval mee in aanraking komen. Het is belangrijk om een realistisch beeld te schetsen van het werken in de gehandicaptenzorg. Om een podium te bieden voor verhalen van professionals en mensen met ervaringsdeskundigheid wordt een beeldbank ontwikkeld. Dit is een van de acties uit het hoofdstuk Arbeidsmarkt & Vakmanschap van de Toekomstagenda, net als de inzet van ambassadeurs en de continuering van het leertraject.

Ambassadeurs gehandicaptensector op anderhalve meter
Beeld: ©Ministerie van VWS

Colofon

Dit is een uitgave van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met beperking – het vervolg op Volwaardig Leven – wordt de beweging doorgezet naar toekomstbestendige gehandicaptenzorg. 

Meer informatie

https://www.volwaardig-leven.nl/

Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar volwaardigleven@minvws.nl.