‘Alle ouders moeten kans krijgen dit theaterstuk te zien’

Hoe is het voor ouders om continu zorg te dragen voor een kind met een beperking? Zelfs zorgprofessionals, en directe naasten, hebben vaak geen idee hoe het leven van zulke ouders eruit ziet. Theatervoorstelling Lastige Ouders wil hier verandering in brengen. Na de voorstelling op 16 april in Deventer gingen de acteurs in gesprek met hun publiek.

Verslag Theatertour Deventer
©Ministerie van VWS

De theatervoorstelling Lastige ouders gaat over de zorg van twee ouders voor hun gehandicapte zoon. Met pijnlijke openheid, humor en roerende scenes geven acteurs Marike van Weelden en Pieter Tiddens een inkijkje in het leven van ouders met een fysiek en metaal zwaar beperkte zoon. Lees het verslag van de voorstelling in Den Haag om een beeld te krijgen van het theaterstuk.

Ongrijpbaarheid

Lastige Ouders is gebaseerd op het echte leven van Marike van Weelden met haar zoon Jons. Na de voorstelling gingen zij en Pieter Tiddens in gesprek met hun publiek. In de zaal zaten vooral ouders, broers en zussen van gehandicapte mensen, en veel zorgprofessionals. Niet zelden klinkt er een brok in iemands keel, hier en daar vloeien zelfs tranen. De voorstelling heeft duidelijk veel indruk gemaakt.

Vooral de herkenbaarheid is indrukwekkend, vertellen toeschouwers. Zo herkent een moeder van een nu 23-jarige zoon zicht in de ‘ongrijpbaarheid’ van de medische wereld. ‘We hebben het allemaal zelf uit moeten vinden. De eenzaamheid waar je doorheen gaat… Dat is in het stuk zo goed terug te zien.’

‘Heel herkenbaar’

Een manager in de zorg, duidelijk geëmotioneerd, vindt het een erg indringende voorstelling. ‘Ik denk dat we ons in de zorg eens flink achter de oren moeten krabben. Wat kunnen we hier met z’n allen aan doen?’ Haar bijdrage wordt met applaus ontvangen. ‘Kijk daadwerkelijk naar onze kinderen’, antwoordt actrice Marike. ‘Werk in de zorg samen en zeg niet meteen "we hebben geen geld", maar zoek naar oplossingen.’

Stefan en Sandra Kok, ouders van een gehandicapte zoon, vinden het goed dat de voorstelling er is. ‘Alle ouders met een kind met een beperking zouden de kans moeten krijgen deze voorstelling te zien,’ vindt Stefan. Sandra vult aan: ‘Ik vond het heel herkenbaar in het stuk hoe moeilijk het is om hulp te vragen. Ook de eenzaamheid die je ervaart omdat veel mensen totaal niet begrijpen waar je doorheen gaat, is goed neergezet.’

De theatertour Lastige ouders speelt een aantal keer op uitnodiging van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn, en speelt in dat kader dit jaar nog in Leeuwarden (28 mei). De voorstelling is gratis.

Voor de voorstelling in Leeuwarden kunt u zich aanmelden via deze link.