Minister De Jonge en kinderminister trappen theatertour ‘Lastige ouders’ af

Op 27 maart 2019 geven minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en kinderminister Mariam Yousfi (13) het startsein voor de landelijke theatertour ‘Lastige ouders’ in theater Dakota in Den Haag. Met de theatertour willen zij een landelijke dialoog tot stand brengen over de ervaringen van naasten van mensen met een beperking.

Mensen met een beperking en een langdurige zorgvraag zijn vaak hun hele leven en op meerdere fronten aangewezen op de hulp of begeleiding van naasten. Dit heeft een grote impact op het leven van hen allebei. Hoe is het om dag in dag uit te zorgen voor iemand met een handicap? En wat doet dat met iemand persoonlijk? Met de theatervoorstelling ‘Lastige ouders’ maakt de kijker kennis met het aangrijpende verhaal van de ouders en zus van een zoon/broer met een beperking. Dit geeft een inkijkje in het leven met een kind dat voortdurende zorg nodig heeft. Een persoonlijk verhaal over hoe groot liefde en geluk kunnen zijn. Na afloop van de voorstelling gaan de acteurs in gesprek met de bezoekers over de thema’s die in de voorstelling te zien zijn en waar naasten mee te maken krijgen.

Volwaardig leven

De theatertour ‘Lastige ouders’ is een initiatief vanuit het programma Volwaardig leven. Met dit programma wil VWS de gehandicaptenzorg en complexe zorg meer passend en toekomstbestendig maken. Het ontzorgen van naasten is hier een belangrijk onderdeel van. Mariam Yousfi zet zich als kinderminister in voor jonge mantelzorgers zoals broers en zussen van kinderen met een beperking. De theatertour heeft als doel alle aspecten zichtbaar én bespreekbaar maken waar zij en andere naasten mee te maken krijgen.

Over ‘Lastige Ouders’

De voorstelling ‘Lastige Ouders’ is het verhaal van een moeder en een vader. Ouders van de liefste jongen ter wereld. Hij kan vreselijk goed zwemmen en kijkt recht in je ziel. Veertien jaar is hij. Maar zijn hoofd zit zo vol herrie dat hij misschien wel altijd twee zal blijven. In Lastige Ouders nemen zij je mee in hoe het is om met een kind te leven dat voortdurende zorg nodig heeft. Een persoonlijk verhaal over hoe groot liefde en geluk kunnen zijn.

Als moeder van een verstandelijk gehandicapt kind is actrice Marike van Weelden ervaringsdeskundige. Samen met theatermaker Pieter Tiddens heeft zij haar dagboeken bewerkt tot de voorstelling Lastige Ouders. Om een representatief en breed beeld te schetsen, spraken Marike en Pieter in de voorbereiding met diverse ouders en hulpverleners over hun ervaringen met gehandicapte kinderen. Deze ervaringen zijn verwerkt in het verhaal van de voorstelling.

De voorstelling is op uitnodiging van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te zien op:

  • 27 maart in Theater Dakota te Den Haag
  • 16 april in de Deventer Schouwburg te Deventer
  • 28 mei in de Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden

Wilt u een voorstelling bijwonen?

Voor de voorstelling in Deventer kunt u zich aanmelden via deze link. 
Voor de voorstelling in Leeuwarden kunt u zich aanmelden via deze link.

Voor de voorstelling in Den Haag kunt u een e-mail sturen naar volwaardigleven@minvws.nl. In 2020 volgt een nieuwe reeks voorstellingen. Deze data en locaties worden op een later moment bekend gemaakt.

Meer informatie: https://www.krachtvanbeleving.nl/voorstellingen/lastige-ouders/.