Mensen met een beperking en hun naasten in de media: kijk- en leestips

Van een dramaserie over een meisje dat opgroeit met haar verstandelijk gehandicapte broer tot een programma waarin wetenschappers oplossingen bedenken om het leven van iemand met een beperking beter te maken. De afgelopen tijd is er op tv een aantal programma’s voorbijgekomen waarin mensen met een beperking en/of hun naasten een centrale rol spelen. Die aandacht is er ook online. De webredactie van Volwaardig Leven zet enkele kijk- en leestips op een rij.

Een man met een meisje in een rolstoel en een gele laars
Beeld: ©IDTV

‘Mijn kleine grote broer’ (KRO-NCRV):

In de dramaserie ‘Mijn kleine grote broer’ maken we kennis met de 12-jarige Fien die opgroeit met haar verstandelijk gehandicapte broer. Thuis staat alles in het teken van haar zorg-intensieve broer en daar heeft ze het soms best moeilijk mee. Wanneer Fien op haar eerste dag op de middelbare school gevraagd wordt of ze nog broers of zussen heeft, neemt ze een resoluut besluit; op school is ze enig kind.

Regisseur van deze dramaserie Iris Hogendoorn is zelf ook een brus: een zus van verstandelijk gehandicapte broer. Met deze serie wil ze jonge brussen steunen en laten zien dat het goed is om hulp te vragen.

Mijn kleine grote broer kijken

De Mol’s hoop ‘Aflevering Vianne en haar familie’

Succesvolle ondernemers die graag iets terug willen doen, koppelen aan gezinnen die alle hulp kunnen gebruiken. Daar draait het om in het programma de Mol’s hoop. In de eerste aflevering staan de zesentwintigjarige Vianne en haar familie centraal. Vianne is vanaf haar twaalfde mantelzorger voor haar verstandelijk beperkte ouders en haar broer die autisme heeft. Sinds de coronacrisis heeft ze haar studie stop moeten zetten om fulltime te zorgen voor haar moeder en broer. Vianne en haar familie worden gekoppeld aan ondernemers Vasco en Tamara.\

Bekijk de aflevering hier

Programma ‘We gaan het maken’ (BNN-VARA i.s.m. HandicapNL en de VriendenLoterij)

In het programma ‘We gaan het maken’ gaan 8 wetenschappers de uitdaging aan om een apparaat te bedenken en te maken dat het leven van mensen met een beperking beter maakt. Zo ontwerpt industrieel ontwerper Renée Molman een zwempak voor de twaalfjarige Juli die het Ehlers Danos syndroom heeft. Door dit zwempak kan Juli zelfstandig blijven drijven en voortbewegen in het water.

De zestienjarige Joël heeft een ernstige vorm van cerebrale parese. Voor alles dat hij leuk vindt en graag doet, vormt communiceren zijn belangrijkste belemmering. Daarom wordt er voor hem een spraakcomputer ontwikkeld, waarmee hij zichzelf beter verstaanbaar kan maken.

We gaan het maken kijk je hier terug

Rubriek ‘Familieverdriet’ op Linda.nl

Marikes zoon heeft niet aangeboren hersenletsel en de dochter van Stephanie een meervoudige beperking. In de rubriek ‘Familieverdriet’ op Linda.nl delen Marike en Stephanie hun verhaal.

 

Actielijnen programma Volwaardig Leven

Bovenstaande tips gaan over thema’s als persoonsgerichte zorg en aandacht voor naasten. Onderwerpen waar ook het programma Volwaardig Leven zich hard voor maakt. Kijk voor informatie hierover op de webpagina’s Persoonsgerichte Zorg en Naasten ontzorgen.