De wens van Anouk

De wens van Anouk

*Muziek speelt*

Foto’s van Anouk door de jaren heen
Anouk nu met haar vader op de bank

Anton- vader Anouk
Anouk is een, ja rustig meisje of eigenlijk jonge vrouw. Ze is dertig.

Voice-over: Wat houdt haar beperking precies in?

Anton- vader Anouk
Een flinke meervoudige handicap. Ze is verstandelijk beperkt en daar heeft ze ook nog autisme bij. Ze kan niet spreken. Probeer dan maar te achterhalen wat er dan mis is.
De wens van Anouk is eigenlijk dat ze…. Ze woon nu afgezonderd in een eigen appartementje. En wij hopen dat ze later uit haar isolement komt. En dat ze meer in een groep kan samenleven.

Anne- begeleider Anouk
Ik begrijp jullie wens. En we moeten zeker gaan kijken hoe we daar naartoe kunnen werken. Dat we het in kleine stapjes kunnen gaan doen voor haar. Omdat we bang zijn dat als we het te snel doen en te veel. Dat het misgaat en dat ze dan weer teruggaat naar het isolement, omdat ze weinig aankan.

Vlogbeeld Anne- begeleider
‘Hoi allemaal, zoals jullie weten had Anouk de wens om wat meer gezamenlijk te doen. ‘

Anne bij Anouk: ‘Wij gaan samen wandelen met de groep. Dat is gezellig, hè?’
De andere bewoners vinden het gezellig als Anouk aansluit. Het niveau is hier wel dat er veel naast elkaar is en ze met elkaar functioneren. De één loopt voorop, de ander achterop, maar och zijn we samen op pad.

Anton- vader Anouk
Vooral die interactie tussen de medebewoners en Anouk en hoe Anouk reageert op het beeldscherm. Ik vond het echt een mooi resultaat, echt leuk.

Anne- begeleider Anouk
De wandeling is eigenlijk een verrijking van Anouk haar leven. Ze komt meer buiten. Ze kan met anderen mee gaan wandelen, ze kan met heel de groep wandelen.

Anton- vader Anouk
Ze kan heel donker kijken als ze de heel de dag binnen zit. Als je haar mee naar buiten neemt, dan gaat dat goed. Ik vind haar wel opener geworden.

Anne- begeleider Anouk
Dit is Anouk haar picto-bak. Hier zitten haar picto’s in voor al haar activiteiten.
Sinds kort zit daar de picto wandelen bij.

Anton- vader Anouk
Dat picto-systeem is omdat het leven complex is. Wat doe je al eerste, wat als tweede?
Anouk beseft niet dat ze op een bepaald tijdstip naar de wc moet of dat ze moet gaan eten. Dat ze naar bed moet of haar tanden gepoetst moeten worden. Dat zijn allemaal minder leuke dingen eigenlijk, die verzorgingsdingen. En daar moet je haar in sturen en dat doe je met dat picosysteem.

Anne- begeleider Anouk
Welke pico er volgende keer bij komt, daarover gaan we met de ouders in overleg.
Tv-kijken of kijken of ze toch momenten kan aansluiten aan de groepstafel met eten.

Misschien met de groep een keer mee naar het zaterdagavondcafé of het woensdagavondcafé, hier op het terrein. Dat zou een activiteit kunnen zijn. We zullen zien wat de toekomst brengt.

*Muziek speelt*