Congres Volwaardig leven

Nieuwsflits Volwaardig Leven

Minister van Ark op werkbezoek bij maatwerkplek van ASVZ

Op 25 februari heeft de minister van Medische Zorg een bezoek gebracht aan ASVZ om te praten over de gerealiseerde maatwerkplekken. Vanuit het programma Volwaardig Leven worden samen met zorgkantoren en aanbieders meer passende plekken gerealiseerd. Hoe het werkbezoek is gegaan lees je in het onderstaande artikel.

Meer informatie over maatwerkplekken vind je hier.

Minister van Ark op werkbezoek bij maatwerkplek van ASVZ

Werkbezoek van Ark

De spontane knuffel van Fred

Ineens was hij door dat ene beeld hét gezicht van de vaccinatiecampagne in Nederland: Fred Fuchs, die minister Hugo de Jonge spontaan een knuffel gaf toen die bij de instelling Westerhonk van ’s Heeren Loo in Monster de eerste vaccinaties voor mensen met een beperking luister kwam bijzetten.

En dat terwijl zus Sandra en broer Ronald - die op deze site  eerder vertelden over hun leven als naasten van Fred, die het syndroom van Down heeft - dachten dat er alleen een foto voor het plaatselijke krantje werd gemaakt.

Andere corona-portretten kan je hier bekijken

De spontane knuffel van Fred

coronaportret Fred geeft minister de Jonge een knuffel
Beeld: ©ministerie van VWS

Opleiding tot ervaringsdeskundige voor studenten met beperking

Studenten met een verstandelijke beperking kunnen vanaf februari 2021 op de Hogeschool Utrecht (HU) een opleiding volgen tot ervaringsdeskundige. De opleiding duurt ongeveer drie jaar en wordt verzorgd door de Vereniging LFB, een organisatie door en voor mensen met een beperking. Talentontwikkeling is een belangrijk doel van Volwaardig leven

Meer informatie over ‘Naar de Top’

Opleiding tot ervaringsdeskundige voor studenten met beperking

Groepsfoto STERK

Terugblik op online kennissessie Nachtzorg

Tijdens een online kennissessie op 26 januari jongstleden deelden Zozijn, De Seizoenen en Baalderborggroep hun vragen en gingen zij hierover in gesprek met de andere 30 deelnemers om van elkaar te leren. De kennissessie werd georganiseerd vanuit het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van Volwaardig leven, samen met deelnemers van de Innovatie-impuls.

Online sessie: wat is goede nachtzorg?

Held in de nacht tekening

Webinars (Sch)ouders ‘Alles is anders?! Over-leven met zorg’

Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders organiseert een drieluik webinars. Op 31 januari was de eerste livestream van hun drieluik: Wie was je ervoor? De eerste aflevering voor ouders kun je hier terugkijken en de eerste aflevering voor brussen vind je hier.

Het tweede webinar Wie ben je nu? vindt plaats op 28 maart en de afsluiting Wie wil je nog meer zijn? doen we op 13 juni. Meer informatie vind je op deze site

Met het programma Volwaardig leven willen wij een bijdrage leveren aan het ontzorgen van naasten en het verbeteren van hun kwaliteit van leven door meer erkenning voor hen te creëren in de samenleving. Door een gevoel van herkenning bij hen te bewerkstelligen door de situatie waarin zij zich bevinden zichtbaar te maken. Meer informatie over naasten in beeld vindt je hier.

Uitnodiging online bijeenkomst 28 maart: 'Alles is Anders!?'

uitnodiging is alles anders

Er is een tekort aan artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG’s). Een gesprek tussen Buro Lima en VWS.

Het is voor zorgorganisaties steeds lastiger om medische zorg te garanderen. Dit komt doordat er te weinig aanbod is van artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG’s). Twee beleidsadviseurs van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gingen daarover in gesprek met zorgorganisatie Buro Lima. Het artikel kan je hier vinden.

Tekort aan artsen voor verstandelijk gehandicapten: wat kan beter?

Twee vrouwen zittend aan een tafel met agenda's