Congres Volwaardig leven

Nieuwsflits Volwaardig leven

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen een beperking. Daarvan krijgen 130.000 mensen elke dag intensieve zorg. Zij hebben vaak hun hele leven hulp of begeleiding van anderen nodig en moeten kunnen rekenen op goed geregelde zorg en ondersteuning. Met het programma Volwaardig leven wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met betrokken partijen de gehandicaptenzorg en complexe zorg meer passend maken en beter voorbereiden op de toekomst. Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de voortgang van het programma.

Volwaardig leven in de gehandicaptenzorg: eerste resultaten zichtbaar

Na twee jaar begint de inzet van het programma Volwaardig leven op meer passende en toekomstbestendige gehandicaptenzorg, zijn vruchten af te werpen. De eerste 13 maatwerkplekken voor mensen met complexe zorgvragen zijn in gebruik en ruim 450 mensen met een beperking en hun naasten worden geholpen door gespecialiseerde cliëntondersteuners. Daarnaast werken meer dan 60 zorgorganisaties aan sociale en technologische vernieuwing die beter inspeelt op de veranderende zorgvraag. Zij ontwikkelen kennis voor de hele sector.

Lees de gehele voorgangsrapportage

Bekijk de factsheet van het programma Volwaardig leven

vrouw knuffelt kind
Beeld: ©Ministerie VWS

Save the date: online congres Volwaardig leven op 24 en 25 november 2020

Het congres Volwaardig leven vindt plaats op 24 en 25 november en is dit jaar geheel online. Cliënten, naasten en medewerkers staan centraal en werken samen aan meer persoonsgerichte zorg. Gijs Wanders, presentator en dagvoorzitter, neemt de bezoekers mee in de verhalen, mooie voorbeelden, resultaten en inspiratie voor meer passende en toekomstbestendige gehandicaptenzorg.

Aanmelden voor het congres Volwaardig leven 

Save the date congres Volwaardig Leven

Ontwikkeling van talent met Naar de Top!

Vijf zorgorganisaties zijn eind 2019 gestart met Naar de Top!, onder begeleiding van de LFB. De deelnemers hebben nu de eerste training Samen naar de top succesvol doorlopen. 42 mensen met een beperking en 18 coaches hebben een diploma als (co-)trainer gehaald. Daarmee hebben alle organisaties met succes een Naar de Top!-team gerealiseerd. De opgeleide trainers geven de vervolgtrainingen van Naar de Top! aan anderen binnen de eigen zorginstelling zodat de beweging steeds groter wordt. In het najaar van 2020 start er een tweede tranche van vier zorgorganisaties.

Lees meer over Naar de Top!

new Naar de top
Beeld: ©Ministerie VWS

Eerste cliënten verhuisd naar maatwerkplek

In de complexe zorg is er al jarenlang een groep mensen die het niet lukt om op tijd passende zorg te regelen. Deze mensen lopen vast in het systeem en kunnen geen goede plek vinden. Vaak zijn zij al meerdere keren verhuisd van de ene zorglocatie naar de andere. Hun zorgvraag is complex omdat ze zorg nodig hebben op het grensvlak van de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg. Voor deze mensen worden maatwerkplekken gerealiseerd en crisis-en ondersteuningsteams ingericht. Inmiddels zijn de eerste 13 cliënten verhuisd naar een nieuwe maatwerkplek. Nog eens 18 cliënten zullen dit jaar naar een nieuwe plek verhuizen. Daarnaast is het crisis- en ondersteuningsteam in Amsterdam is gestart, dit is het derde crisis- en ondersteuningsteam dat actief is. Voor het einde van het jaar zullen alle 14 regio’s een actief crisis- en ondersteuningsteam hebben.

Meer informatie over de maatwerkplekken bij Zorginstelling Lievegoed

zon schijnt door de boom
Beeld: ©Ministerie VWS

Pilots gespecialiseerde cliëntondersteuning verlengd tot najaar 2022

Door minister de Jonge is mogelijk gemaakt dat de ruim 450 deelnemers aan de pilots ondersteuning krijgen tot het najaar van 2022. Hiermee zijn de pilots verlengd tot het moment dat er helderheid is over de vormgeving van het vervolg. Cliënten en naasten ervaren de ondersteuning als deskundig en vraaggericht op alle levensdomeinen. De focus ligt hierbij op het verbeteren van de kwaliteit van leven, versterken van de autonomie en participatie in de samenleving.

Lees hier het verhaal van Luca en Sandra over hun ervaring met een levensloopbegeleider

Edwin, Wendy en Saskie
Beeld: ©Ministerie VWS

Projecten Begeleiding à la carte in stroomversnelling

Het coronavirus heeft het leven van veel cliënten in de gehandicaptensector op zijn kop gezet. Hun sociale kringen werden kleiner en erop uitgaan kon even niet. Een aantal projecten van Begeleiding à la carte is hierdoor in een stroomversnelling geraakt. Daarmee stimuleren zorginstelling dat cliënten zoveel mogelijk aan hun dagelijkse structuur kunnen blijven vasthouden. Mooie voorbeelden hiervan zijn: active4you, asvz-ouders-voor-ouders en de-parabool.

Lees meer over Begeleiding à la carte

New Marthy en Corrie
Beeld: ©Ministerie VWS

26 zorgaanbieders aan de slag met Innovatie-impuls

26 zorgaanbieders hebben een zorginhoudelijk vraagstuk geformuleerd en een keuze gemaakt voor technologie. De zorginhoudelijk vraagstukken zijn onder te verdelen in zes verschillende thema’s: dagstructuur, lekker slapen, begrepen worden, veiligheid en zelfredzaamheid in de woning, sociaal contact en zelfredzaamheid. Zij zullen de technologie eerst op kleine schaal implementeren, zodat de techniek later met de opgedane kennis en ervaring breder ingezet kan worden.

Een belangrijk resultaat tot nu toe is dat deelnemers hebben geleerd welke stappen te doorlopen om te komen tot een onderbouwde keuze voor technologie. Dit heeft binnen de Innovatie-impuls geleid tot een concreet kennisproduct: het stappenplan voor de keuze van technologie. Het stappenplan voor de keuze van technologie verschijnt eind oktober op kennisplein gehandicaptensector.

new Actielijn 1 innovatie-impuls
Beeld: ©Ministerie VWS

Wat als ik het niet meer kan?

Het programma Volwaardig leven maakte 25 portretten van naasten van mensen met een beperking. Uit de gesprekken die wij hiervoor voerden en uit diverse onderzoeken komt het thema Wat als ik het niet meer kan? telkens opnieuw naar voren. Naasten worstelen onder andere met kwesties rondom vervangende zorg en het taboe en de emoties die hiermee gepaard gaan. In opdracht van VWS ontwikkelt instituut Nivel, in nauwe samenwerking met een panel bestaande uit ervaringsdeskundige naasten, een digitale tool. Deze tool bevat informatie en handvatten rondom vragen en dilemma’s van naasten, organisaties die hen kunnen ondersteunen en herkenbare ervaringsverhalen. De tool wordt in december opgeleverd.

Lees de verhalen van naasten

Bea Jacco
Beeld: ©Ministerie VWS

Arbeidsmarktverkenning

Met een arbeidsmarktverkenning hebben we de signalen over de knelpunten op de arbeidsmarkt voor de gehandicaptensector getoetst. De eindrapportage laat zien welke cliënt- en beroepsgroepen het meest met deze arbeidsmarktproblematiek worden geconfronteerd en wat de gevolgen daarvan zijn voor de betrokken professionals. Tijdens het onderzoek zijn tevens voorbeelden van werkzame oplossingen opgehaald en goede praktijkvoorbeelden gedeeld. Deze voorbeelden zullen aan de arbeidsmarkttafel van VGN, beroepsorganisaties en VWS, samen met professionals uit de sector, verder worden uitgewerkt en breed in de sector worden gedeeld. Aansluitend bij de acties in het kader van het programma ‘Werken in de zorg’ zal ook voor de gehandicaptensector verder worden gewerkt aan meer mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling, minder administratieve lasten en meer regie.

Lees hier de uitkomsten van de arbeidsmarktverkenning

een man en een vrouw schillen aardappelen
Beeld: ©Ministerie VWS