Congres Volwaardig leven

Nieuwsflits Volwaardig leven

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen een beperking. Daarvan krijgen 130.000 mensen elke dag intensieve zorg. Zij hebben vaak hun hele leven hulp of begeleiding van anderen nodig en moeten kunnen rekenen op goed geregelde zorg en ondersteuning. Met het programma Volwaardig leven wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met betrokken partijen de gehandicaptenzorg en complexe zorg meer passend maken en beter voorbereiden op de toekomst. Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de voortgang van het programma.

Congres Volwaardig leven 13 mei 2020

Heb jij een groot hart voor de gehandicaptenzorg? En wil je anderen inspireren of juist geïnspireerd worden? Kom dan naar het congres Volwaardig leven op 13 mei 2020! Verschillende partijen uit de sector laten zien hoe wordt gewerkt aan toekomstbestendige gehandicaptenzorg. Daarnaast deelt minister Hugo de Jonge de eerste resultaten van het programma Volwaardig leven. Het Congres is bedoeld voor mensen met een beperking, naasten, zorgprofessionals en zorgprofessionals in opleiding. Deelname is kosteloos.

Meld je aan en kom samen! >

cartoon programma volwaardig leven

Klankbordgroep Volwaardig leven

Op 20 januari 2020 heeft de klankbordgroep met minister De Jonge gesproken over het programma Volwaardig leven. De klankbordgroep heeft de minister onder andere geadviseerd over de Innovatie-impuls en over het delen van kennis. Komend jaar zal de klankbordgroep onder andere meedenken over de pilots gespecialiseerde cliëntondersteuning en het ondersteunen van naasten bij de vraag “wat als ik het niet meer kan”.

Lees meer over de klankbordgroep >

Een diploma voor de eerste deelnemers van SAMEN naar de top!

De Naar de Top-trainingen zijn bij de volgende zorgorganisaties van start gegaan: De Zijlen, SIG en De Waerden, SDW en Sherpa. Deelnemers van fase één, SAMEN Naar de Top, bij de zorgorganisaties SIG en De Waerden hebben inmiddels een diploma behaald! Zij gaan een belangrijke rol spelen bij de andere drie trainingen van Naar de Top: STERK, STEVIG en STOER. Alle vier de trainingen richten zich op persoonlijke groei en talentontwikkeling.

Meer informatie over ‘Naar de top’ >

kickoff de zijlen

Zorgorganisaties verhelderen vraag over zorgtechnologie

Op 13 januari 2020 vond de derde en tevens laatste werkplaats van de eerste fase van de Innovatie-impuls plaats. Deze bijeenkomst stond voor de 40 deelnemende organisaties in het teken van het verder aanscherpen van het zorginhoudelijke vraagstuk waarvoor een mogelijke technologische oplossing wordt gezocht. De komende tijd zullen deelnemers hun organisatiecontext en ict-omgeving in kaart brengen. Vervolgens zal de implementatiefase van start gaan.

Lees meer over de Innovatie-impuls>

Zorgorganisaties delen kennis over nachtzorg

Op maandag 3 februari organiseerden het programma Volwaardig leven en de VGN het symposium ‘Held in de Nacht’. Het is de eerste ‘special’ in een reeks van het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte, over thema’s rondom persoonsgerichte zorg. In deze themabijeenkomst zijn de resultaten van het kennisnetwerk nachtzorg van VGN gedeeld.

Meer informatie over het symposium ‘Held in de Nacht’ >

catoon held in de nacht

Stand van zaken acties complexe zorg

Op 3 februari heeft VWS de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van de complexe zorg. In de brief wordt beschreven welke stappen er zijn gezet, en nog worden gezet, om te komen tot crisis- en ondersteuningsteams en honderd extra plekken voor mensen met een zeer complexe zorgvraag.   

Lees hier de kamerbrief >

Tweede helft theatertour Lastige ouders

De tweede helft van de theatertour Lastige ouders, over naasten en hun zorg voor een kind of familielid met een beperking, ging eind januari van start met een drukbezochte voorstelling in Roosendaal. Ook in Roosendaal maakte de voorstelling veel indruk. Op 25 maart wordt de voorstelling voor de laatste keer aangeboden door het programma Volwaardig leven, in het Parktheater in Eindhoven.

Lees het verslag over de theatertour >

foto theatertour

Ervaringsdeskundige naasten adviseren bondgenoten

Met het programma Volwaardig leven onderzoeken we door middel van vijf pilots of de hulp van een gespecialiseerde cliëntondersteuner een positief effect heeft op mensen met een beperking en hun naasten. Pilot 5 ‘Bondgenoot van naasten’ is daar een van. Bondgenoten zijn deelgenoot en medestander voor het hele gezin. De pilot richt zich op een brede groep van naasten. De klankbordgroep van pilot 5, bestaande uit ervaringsdeskundige naasten, adviseert bondgenoten om “de volle aandacht te geven en te luisteren. Speel in op de situatie van het gezin door vragen en grenzen te stellen. Iemand die het beter weet is geen bondgenoot”.

Lees meer over deze pilot >