Congres Volwaardig leven

Nieuwsflits Volwaardig leven

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen een beperking. Daarvan krijgen 130.000 mensen elke dag intensieve zorg. Zij hebben vaak hun hele leven hulp of begeleiding van anderen nodig en moeten kunnen rekenen op goed geregelde zorg en ondersteuning. Met het programma Volwaardig leven wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met betrokken partijen de gehandicaptenzorg en complexe zorg meer passend maken en beter voorbereiden op de toekomst. Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de voortgang van het programma.

Eerste stappen richting toekomstbestendige zorg voor mensen met een beperking en hun naasten

Een jaar geleden is het programma Volwaardig leven gepresenteerd. Sindsdien zijn samen met betrokken zorgpartijen acties in gang gezet om de gehandicaptenzorg meer flexibel te laten inspelen op de zorgvragen van mensen met een beperking en hun naasten. Deze acties zijn toegelicht in de eerste voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer.

Lees meer

Persoonsgerichte zorg

Trainingstraject ‘Naar de top!’
Persoonlijke groei en talentontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking zijn belangrijke onderdelen van het programma Volwaardig leven. Vanuit de LFB, de belangenvereniging voor en door mensen met een beperking, wordt daarom het trainingstraject ‘Naar de top’ aangeboden bij zorgorganisaties. De komende 2 jaar gaan 1000 mensen met deze trainingen aan de slag. De eerste trainingen zijn gestart op 30 september 2019.

Lees meer

40 organisaties voor gehandicaptenzorg aan de slag met zorgtechnologie
Op 27 september 2019 startten 40 organisaties voor gehandicaptenzorg met de Innovatie-impuls van Volwaardig leven. Met ondersteuning van adviseurs van Vilans, Academy Het Dorp en veldspecialisten werken zij de komende tijd aan het gebruik van technologie bij de dagelijkse zorg en ondersteuning van mensen met een beperking.

Lees meer

Werken in de gehandicaptenzorg
Op 26 september 2019 sprak minister De Jonge met de initiatiefnemers van Wij willen gezien worden. Deze werknemers uit de gehandicaptenzorg vragen om minder overbodige regels, een normale werkdruk en vaste contracten. Met een gezamenlijke aanpak werken VGN, beroepsorganisaties en het ministerie van VWS aan de vraagstukken rondom de arbeidsmarkt. Er wordt onder andere ingezet op goed toegeruste professionals. Ook investeren we in de zichtbaarheid van de sector en is er tegelijkertijd oog voor de uitdagingen die er zijn. Daarom sluiten de acties van Volwaardig leven aan op de acties van het programma Werken in de Zorg. Dit programma heeft een zorgbrede aanpak gericht op professionals. Om de krachten te bundelen is afgesproken dat de initiatiefnemers van de petitie “Wijwillengezienworden” regelmatig aansluiten bij de landelijke actietafel gehandicaptenzorg, om daar waar nodig input te leveren en de voortgang te bewaken.

Lees meer

Deelnemers vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van start
Op 1 september 2019 zijn de deelnemers van Begeleiding à la carte, onderdeel van Volwaardig leven, gestart. 35 zorgorganisaties werken aan 40 eigentijdse en creatieve voorstellen voor meer persoonsgerichte zorg. In opdracht van VWS krijgen zij de komende twee jaar ondersteuning van Vilans, kennisorganisatie voor de langdurige zorg, om deze ideeën in de praktijk (verder) te brengen.

Lees meer

Persoonsgerichte zorg
Beeld: ©Ministerie van VWS

Toegankelijke zorg

Crisis- en ondersteuningsteams voor crisissituaties

Het is vaak heel moeilijk om passende zorg te vinden voor mensen die in een ingewikkelde situatie zitten, ingewikkelde problemen hebben of gedrag vertonen dat door anderen niet altijd wordt begrepen. Deze mensen krijgen daarom extra aandacht vanuit het programma Volwaardig leven. Zo stimuleert het ministerie van VWS het opzetten van ambulante teams voor crisissituaties, zogenaamde crisis- en ondersteuningsteams (C.O.T.’s). Onder de regie van ZN zijn zorgkantoren daar hard voor aan het werk en zijn ook andere partijen zoals VGN, NZa en CCE nauw betrokken

Het C.O.T. bestaat uit een team van gespecialiseerde hulpverleners. Zij bieden hulp op locatie waar dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer een zorginstelling het niet redt in een moeilijke situatie met iemand met een beperking. Het team kan dan de hulverleners ondersteunen of inspringen bij de hulpverlening, maar neemt de zorg niet over. Zorgkantoren zullen de komende maanden per regio starten met de uitwerking, zodat uiterlijk eind 2020 in alle regio’s een crisis- en ondersteuningsteam operationeel zal zijn. Hierin worden de ervaringen meegenomen die in 2019 zijn opgedaan in twee regio’s met een voorloper van het C.O.T.

Lees meer

foto van een meisje met badmintonracket
Beeld: Hollandse Hoogte

Naasten ontzorgen

‘Een kind met een handicap is geen garantie op levenslang ongeluk’

Stephanie (33) is moeder van Anna Sophie, een meisje met Down en meervoudige beperkingen. Dat is niet makkelijk: “Het loslaten van verwachtingen is voor ons misschien wel de grootste uitdaging. Je denkt: ok, Down, dat ken ik van tv. Nou, zo’n kind werd het dus niet.” In een openhartig gesprek vertelt ze over de uitdagingen en het verdriet, maar ook over acceptatie en nieuwe dromen.

Het portret van Stephanie maakt deel uit van de serie ‘Naasten in Beeld’. Hiermee wordt vanuit Volwaardig leven gewerkt aan meer erkenning, begrip en waardering voor mensen met een beperking en hun omgeving.

Lees meer

Begeleiding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Met het programma Volwaardig leven onderzoeken we door middel van vijf pilots of gespecialiseerde hulp van een cliëntondersteuner een positief effect heeft op mensen met een beperking en hun naasten. De pilot casemanagement, voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), is daar een van. Jaarlijks krijgen 140.000 mensen in Nederland te maken met niet-aangeboren hersenletsel, als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval of beroerte. Veel van hen krijgen na ontslag uit het ziekenhuis en revalidatie-instelling hun leven niet meer goed op de rit. Om de zorg voor deze groep mensen te verbeteren zullen in december 2019 ongeveer 75 mensen met NAH een casemanager hebben.  Hierbij leren we of en in welke situaties gespecialiseerde cliëntondersteuning meerwaarde heeft. Daarbij kijken we zowel naar de kwaliteit van leven van mensen met een beperking, het gezin en de afzonderlijke gezinsleden. Op de website worden de komende tijd ook de andere pilots uitgelicht.

Lees meer

Naastenzorg