Toekomstagenda Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking

Organisaties, zorgverleners, cliënten en naasten hebben samen met VWS de Toekomstagenda Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking opgesteld. Dat liet demissionair minister Van Ark weten in een brief aan de Tweede Kamer. De betrokken organisaties willen van Nederland een inclusieve samenleving maken, waaraan iedereen kan deelnemen en kansen krijgt om diens talenten te ontwikkelen. Met goede zorg en ondersteuning voor wie dat nodig heeft. De voornemens uit de toekomstagenda vormen daartoe volgens de opstellers een grote stap in de goede richting.
 

Congres volwaardig leven

Inzet op vijf thema's

De groep mensen met een beperking is enorm divers en dat geldt ook voor de vraagstukken die samenhangen met hun zorg en ondersteuning. Vanuit dit uitgangspunt willen de organisaties inzetten op de thema’s complexe zorg, mensen met een licht verstandelijke beperking, cliëntondersteuning, technologie & innovatie en vakmanschap & arbeidsmarkt. Daarbij is gekozen voor een dynamische agenda, waarbij accenten kunnen verschuiven wanneer omstandigheden daarom vragen.

Voortzetten samenwerking

De toekomstagenda is opgesteld door Ieder(in), BPSW, V&VN, NVAVG, NIP, NVO, VGN, VNG, ZN en VWS. Ook andere organisaties hebben meegedacht, zoals Kansplus, de LFB en de NZa. Veel van de organisaties die bij de toekomstagenda betrokken zijn, hebben de afgelopen jaren binnen het programma Volwaardig Leven gewerkt aan de kwaliteit en toekomstbestendigheid van de gehandicaptenzorg. Nu het programma Volwaardig Leven voor de meeste onderdelen dit jaar ten einde loopt, willen de organisaties de succesvolle samenwerking voort blijven zetten. Dit vormde de aanleiding voor het gezamenlijk opstellen van de Toekomstagenda.
 

De Toekomstagenda Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking en de bijbehorende Kamerbrief is hier te lezen.