Terugblik ‘week van ervaringsleren’

De week van 15 maart was de week van het Ervaringsleren. Samen met ervaringsdeskundigen van de LFB, professionals uit de praktijk en theatermakers organiseerde Begeleiding à la Carte, onderdeel van het programma Volwaardig leven, een ervaring op maat. Er waren interactieve symposia, waardoor je door middel van ervaringsleren dichter bij de ervaring van iemand met een beperking komt. 

Week ervaringleren
Beeld: ©ministerie van VWS

Bijna tweehonderd mensen lieten zich op de eerste dag van de week van Ervaringsleren meevoeren in het onderwerp ‘eigen regie’. In de levendige chat kwamen ook tot tranen toe geroerde reacties op de woorden en beelden van Idman in haar filmpje.

Dag twee van de Week van Ervaringsleren stond in het teken van 1001 begeleiders. Er waren rijke inzichten over en weer. ‘Wat heftig toch om jezelf telkens opnieuw bloot te moeten geven.’ En: ‘ik snap nu dat het voor een zorgmedewerker ook niet altijd makkelijk is.’ ‘Dus dat je élkaar wederzijds als heel mens ziet.’

De week van ervaringsleren sloot af met een prachtige dag over communicatie, met daarin de woorden lief mens, we staan naast elkaar. Is dat moeilijk vroegen de deelnemers zich af, om écht naast iemand te staan?

Meer informatie is te vinden in het dossier Ervaringsleren. Deze staat op het Kennisplein Gehandicaptensector.