De maatwerkplekken bij Lievegoed

Zorginstelling Lievegoed bouwt in Bilthoven 12 maatwerkplekken, bestemd voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en complexe problemen. Het zijn extra woon- en behandelplekken voor mensen met een complexe zorgvraag. Lievegoed biedt op verschillende locaties in het hele land psychiatrische zorg, verslavingszorg en zorg voor mensen met een beperking.

©Ministerie VWS

Juist omdat Lievegoed al die verschillende expertises en zorg in huis heeft, wilde de instelling deze maatwerkplekken, zegt Liesbeth Zaayer, manager GHZ en GGZ van Lievegoed. ‘We kunnen deze mensen zorg, begeleiding, behandeling dagbesteding en woning bieden.’

Schotten

Deze mensen vinden moeilijk een woonplek omdat ze naast hun licht verstandelijke beperking ook te maken hebben met bijkomende problemen, zoals bijvoorbeeld verslaving of psychiatrische klachten. Deze doelgroep raakt door de schotten in de zorg vaak tussen de wal en het schip. Lievegoed werkt samen met het Zilveren Kruis Zorgkantoor aan deze nieuwe plaatsen, die worden gecreëerd in het kader van het programma Volwaardig leven.

We kunnen snel en multidisciplinair schakelen in het wekelijkse overleg en kunnen alles binnen één organisatie regelen

Een multidisciplinair team van professionals zowel op het gebied van verstandelijke beperking, psychiatrie en verslaving biedt ondersteuning en behandeling aan deze groep. Op het terrein van locatie de Pauw in Bilthoven is een kas, waar de bewoners kunnen werken, en een atelier voor dagbesteding.

Er wonen in de Pauw al 24 mensen met een vergelijkbare problematiek, vertelt Zaayer. ‘In het eerste kwartaal van 2021 gaan we ook verbouwen. Alle twaalf bewoners van de nieuwe maatwerkplekken krijgen een aangepast appartement. Denk aan een autistische man die zich zo vaak wast, dat hij een eigen badkamer nodig heeft, die de begeleiders ook kunnen afsluiten als zijn was-drang te erg wordt.’

Multidisciplinair schakelen

Zaayer heeft al meer dan dertig jaar ervaring en affiniteit met de groep LVB-ers met complexe problemen. ‘Deze maatwerkplekken zijn bijzonder omdat het echt biedt wat deze mensen nodig hebben. We kunnen snel en multidisciplinair schakelen in het wekelijkse overleg en kunnen alles binnen één organisatie regelen. We zien dat deze delgroep vaak in het criminele- en daklozencircuit belandt. In de GGZ wordt hun verstandelijke beperking niet gezien, in de gehandicaptenzorg is geen aandacht voor de psychiatrische kant en geen mogelijkheid om iets aan de verslaving te doen.’

De nieuwe maatwerkplekken passen in de antroposofische filosofie van Lievegoed, zegt Zaayer. ‘Wij richten ons niet alleen op wat niet goed gaat, maar vooral op wat mensen wél kunnen en op het versterken van het gezonde. Bij ons wordt ‘heel de mens’ gezien. Iedereen wil onderdeel zijn van een gemeenschap en daar ook zelf aan bijdragen. Deze mensen zijn daarop geen uitzondering.’