Pilot voor brancheopleiding Assistent facilitair medewerker digitaal van start

De Academie voor Zelfstandigheid is digitaal gestart met de pilot Assistent facilitair medewerker. Deze wordt ontwikkeld in opdracht van het ministerie van VWS. Tijdens deze pilot testen trainers alle nieuw ontwikkelde lesmaterialen. Door het coronavirus is het op dit moment niet mogelijk elkaar in een klaslokaal te treffen. Daarom vormen de studenten samen met hun trainers een online klas, met de inzet van moderne technieken. 

Een vrouw zit achter haar laptop en kijkt naar het scherm

Met de opleiding kunnen studenten straks een erkend branchediploma of praktijkbewijs halen. Zodat ze aan de slag kunnen op een passende werkplek. Soms onbetaald, maar soms ook gewoon betaald. Studenten leren in hun eigen tempo zodat zij uiteindelijk uitdagend, betekenisvol werk kunnen vinden. De opleiding start met de theorie en duurt gemiddeld 1 tot 1,5 jaar, waarvan de studenten de helft van de tijd stage lopen. Bijvoorbeeld in onderhoud, schoonmaak, dienstverlening of als gastheer/vrouw. Trainster Stans Konter: “Vanwege het coronavirus kan dit nu niet, evenals de fysieke lessen. Zodra de situatie het toelaat, gaan ze stage lopen op locatie.’’

Enthousiast en gemotiveerd

De leerlingen starten nu online met de theorie. “Ze zijn enthousiast en enorm gemotiveerd om hun talenten uit te bouwen en zichzelf verder te ontwikkelen’’, vertelt Konter. “Ze grijpen deze kans met beide handen aan om ‘eindelijk’, zoals zij dat zeggen, een diploma te behalen. De studenten stonden dan ook al in de startblokken om te beginnen.”

Omdat het voor iedereen wennen is, geven de twee trainers eerst vier introductielessen. ”Hoe gaat het samenwerken online en hoe is het om samen de les te volgen? Hierbij leren we ook van elkaar. Vaak weet een student al beter hoe je online zaken met elkaar deelt dan ik.” Konter geeft aan dat de studenten de 2,5 uur durende les goed volhouden. “Ook het online samenwerken in kleine groepjes gaat goed. Door deze nieuwe manier van lesgeven merken wij dat deze nare periode ook iets positiefs brengt. De studenten zijn dan ook enorm blij dat de lessen zijn begonnen.”

Drie brancheopleidingen

De Academie voor Zelfstandigheid ontwikkelt drie brancheopleidingen in opdracht van het ministerie van VWS: voor Assistent facilitair medewerker, Assistent groenvoorziening en Assistent logistiek. De opleidingen kunnen worden afgesloten met een erkend branchediploma en/of praktijkbewijs. Het project is onderdeel van het programma Volwaardig leven. In dit project werkt het ministerie samen met de belangenorganisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking LBF en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

De academie wil de opleiding zo goed mogelijk laten aansluiten bij de mogelijkheden van haar studenten en arbeidsplekken in de praktijk. De Academie ontwikkelt de brancheopleidingen daarom samen met ervaringsdeskundigen en gehandicaptenzorgorganisaties. Door nauw samen te werken met de branches worden de opleidingen erkend door de betreffende sector. Zo heeft het behaalde diploma ook toegevoegde waarde. Met de pilot kunnen de huidige studenten het nieuw ontwikkelde lesmateriaal testen. Daarnaast toetsen en checken de redactieraden alle materialen. Verder sluit de opleiding aan op een mbo entreeopleiding.

Over de Academie voor Zelfstandigheid
De Academie voor Zelfstandigheid geeft mensen, voor wie leren niet vanzelfsprekend is, de gelegenheid hun zelfstandigheid op woon- en/of werkgebied te laten groeien. Zodat ze zelfstandiger worden en meer regie krijgen over hun eigen leven. Thuis én op het werk. Uitgaande van wat de studenten al kunnen en gebaseerd op wat ze willen, krijgen ze een individueel op maat gesneden trainingsprogramma. Het geleerde toepassen in de praktijk is een belangrijk onderdeel van het programma. Het resultaat van de training is een duurzame toename van de competenties en het probleemoplossend vermogen van de student. Ga voor meer informatie naar www.academievoorzelfstandigheid.nl.