Dagbesteding op locatie door corona

Met het project ‘Zin in mijn dag’ wil zorgkoepel Parabool een werkwijze ontwikkelen waarmee bewoners, individueel en op locatie, begeleid worden om een invulling van hun dag te vinden die écht bij hun past. Parabool is een van de deelnemers aan het traject Begeleiding à la carte van het programma Volwaardig leven.  Door de coronacrisis kwam de uitvoering van dit project in een stroomversnelling.

Parabool Zin in mijn dag

Bij ‘Zin in mijn dag’ van Parabool gaat het meestal om nieuwe activiteiten voor de bewoners van de Parabool-locatie Schuilenburg. Persoonlijk begeleider Silvia Koerhuis: ‘Bewoners kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om de boodschappen uit te pakken in het winkeltje en dat netjes in de schappen te plaatsen. We hebben nu een cliënt die dat twee keer in de week doet.’

De Parabool ontdekte dat het niet zoveel zin heeft om aan bewoners te vragen wat ze willen als invulling van hun dag. In hun antwoorden gaan ze namelijk uit van de bestaande activiteiten en mogelijkheden van dagbesteding. Ook de begeleiders doen snel aannames.

Koerhuis: ‘Daarom kiezen wij er onder andere voor om ze allerlei activiteiten aan te bieden die ze kunnen uitproberen. Zo ontdekken we vanzelf waar ze écht blij van worden.’

Voor en door de woongroep

Bij ‘Zin in mijn dag’ gaat het meestal om nieuwe activiteiten die bijdragen aan het wonen op de locatie. Door de coronacrisis kwam ‘Zin in mijn dag’ in een stroomversnelling. Alle cliënten van de Parabool moesten vanaf half maart ineens thuisblijven. Ook de mensen die gebruik maakten van de dagactiviteiten buitenshuis. Daarop organiseerde Parabool de ‘ouderwetse’ dagbesteding in groepsvorm met de woongroep. Dit werd gedaan in een grote ruimte zodat iedereen voldoende afstand kon houden. Die vorm bood bewoners de nodige structuur.

De coronacrisis biedt kansen voor 'Zin in mijn dag', vertelt Koerhuis. ‘Zo wilden we al langer werkactiviteiten naar de woonlocatie toehalen, zoals vliegengordijnen maken of appels schillen. Nu  ging dat allemaal sneller en waren de materialen binnen twee dagen op locatie.’

Begeleiding à la carte

Stichting de Parabool is een van de deelnemers aan ‘Begeleiding à la carte’ waarin  aanbieders van gehandicaptenzorg binnen lerende netwerken hun praktijkervaringen delen in persoonsgerichte zorg. Daarnaast stellen zij praktische kennis beschikbaar voor de hele sector.