Coronavirus gehandicaptenzorg

De dagindeling verandert, bezoek kan niet meer regelmatig langskomen en afstand is nodig bij sociaal contact. Allemaal maatregelen vanwege het coronavirus (COVID-19) die in de gehandicaptenzorg een grote impact hebben op zowel medewerkers, naasten en mensen met een beperking zelf. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt samen met organisaties in de gehandicaptenzorg om de gevolgen van het coronavirus te beperken.

Coronavirus bericht

Het kabinet heeft diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Via de pagina van de rijksoverheid informeert het ministerie van VWS u over de maatregelen rondom het coronavirus en kunt u antwoorden vinden op de meest gestelde vragen. Verder kunt u meer informatie vinden specifiek voor de gehandicaptenzorg via de website van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), bijvoorbeeld over het advies voor de bezoekersregeling die 23 maart beschikbaar is gekomen.

De maatregelen rondom het coronavirus hebben ook gevolgen voor het programma Volwaardig leven. Zo heeft het ministerie van VWS de voorstelling ‘lastige ouders’ van 25 maart en het congres Volwaardig leven van 13 mei afgelast. Voor beide bijeenkomsten wordt gekeken naar een nieuw moment later in dit jaar. Verder zal de uitvoering van sommige projecten mogelijk vertraging oplopen. Met onze betrokken partners en de deelnemende organisaties wordt gekeken naar de best passende oplossing.

Hartverwarmende initiatieven

Daarnaast zijn er in deze tijd ook veel mooie, hartverwarmende en vernieuwende oplossingen ontstaan of in een stroomversnelling geraakt. Zo vindt u op de website van de VGN goede voorbeelden voor zorgaanbieders, professionals en mensen met een beperking zelf. Dagbesteding afgelast vanwege het coronavirus? Op de website www.kennispleingehandicaptensector.nl  vindt u creatieve ideeën voor een leuke daginvulling voor mensen met een beperking. Zonder dat je de deur uit hoeft.

Op deze pagina vindt u een overzicht met websites die informatie geven over verschillende onderwerpen of partijen gerelateerd aan de gehandicaptenzorg en het coronavirus. Heeft u behoefte om uw hart te luchten? Bel, chat of e-mail dan eens met de luisterlijn, hier vindt u altijd een luisterend oor.

Het team van het programma Volwaardig leven wenst u en uw naasten in deze onzekere tijden veel sterkte toe. Let een beetje op elkaar!

Lees op deze pagina meer over de effecten die het coronavirus heeft op de zorg.