Tweede helft theatertour Lastige ouders

De tweede helft van de theatertour Lastige ouders, over naasten en hun zorg voor een kind of familielid met een beperking, is op 21 januari van start gegaan met een drukbezochte voorstelling in het Roosendaalse theater de Kring. Met de theatertour wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een dialoog op gang brengen over de ervaringen van naasten van mensen met een beperking, en de invloed die de zorg heeft op hun leven.

Verslag Theatertour Deventer
©Ministerie van VWS

Dubbel gevoel

In Roosendaal zagen vooral mensen uit Brabant en Zeeland het aangrijpende verhaal van de ouders en zus van een zoon/broer met een beperking. Dat had impact op het publiek, dat voor een flink deel bestond uit zorgprofessionals. Eén van hen: ‘Een collega van mij is zelf ook moeder van een kind met een beperking. Door haar heb ik de andere kant gezien. En ook naar deze voorstelling zat ik af en toe met schaamrood te kijken. De artsen en zorgverleners, zo onpersoonlijk. Een beetje dubbel is het; een mooie voorstelling waar je ook met zorg naar kijkt. Je merkt dat je soms zelf ook een ‘lastige zorgverlener’ moet zijn om ouders te kunnen helpen.’

Na afloop gingen de acteurs met de bezoekers in gesprek over de thema’s uit de voorstelling. Lastige ouders is gebaseerd op de ervaringen van actrice Marike van Weelden met haar ernstig beperkte zoon Jons. Ze maakt de voorstelling samen met Pieter Tiddens. Van Weelden stak de zorgprofessionals een hart onder de riem. ‘Het heeft heel lang geduurd voordat Jons op de goede plek zat. Maar we hebben het wél samen met de zorg gedaan. Dat maakt jullie mijn helden.’ En Diddens: ‘Jullie blijven nieuwsgierig en willen jullie nog steeds ontwikkelen. Daarvan zijn wij onder de indruk.’

Feest der herkenning

Lastige ouders werd vorig jaar drie keer voor VWS opgevoerd, in andere delen van het land. Van Weelden liet na die voorstellingen al weten blij te zijn met de impact van de voorstellingen. ‘Het was een feest der herkenning voor de bezoekers’, zegt ze. ‘Naasten zien hun eigen verhaal en die herkenning is hen heel dierbaar.’

Volgens Van Weelden levert Lastige ouders zo een waardevolle bijdrage aan het programma Volwaardig Leven van VWS. ‘We maken de ervaringen van naasten zichtbaar en bespreekbaar. We voorzien daarmee in een behoefte en dat is fijn.’ De voorstelling wordt dit voorjaar nog één keer opgevoerd, op 25 maart in het Parktheater in Eindhoven. Ook dan is er na afloop een dialoogsessie.

Mensen met een zware beperking en een langdurige zorgbehoefte zijn vaak hun hele leven aangewezen op hulp en begeleiding van naasten. Dat heeft grote impact op het leven van ouders en familie, net als soms het onbegrip vanuit de omgeving. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hoopt dat de voorstelling bijdraagt aan meer begrip. ‘Als we de zorg willen verbeteren voor mensen met een beperking en hun naasten, dan moeten we leren kijken met hun ogen. Ouders zijn mantelzorgers en hulpvragers voor hun kind. We willen hen helpen weer meer ouder te kunnen zijn.’

Volwaardig Leven

VWS biedt de voorstelling aan in het kader van het programma Volwaardig leven, dat is gericht is op het meer persoonsgericht maken van de zorg voor mensen met een beperking. Op de website volwaardig-leven.nl leest u ook verhalen van naasten over de zorg voor een kind of familielid met een beperking. Zo vertelt Annelieke Selbach uit Breda over haar dochter Jade:

‘Er is die uitdrukking: een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Je bent niet bezig met het nu, maar met wat nog komt. Dat was heel erg aan de orde bij mij. Ik maakte mezelf steeds gek, maar Jade kwam overal goed uit. Ik leerde dat het geen zin heeft om je voor de komende dertig jaar zorgen te maken. Besefte dat ik het veel meer per dag moest bekijken. Ik heb vooral geleerd om niet alles te willen móeten, maar dingen gewoon te laten zijn.’