Volwaardig leven zet naasten in het zonnetje op Internationale dag van mensen met een beperking

Ernst van Koesveld, directeur-generaal Langdurige Zorg van het ministerie van VWS, reikte op 3 december 2019 namens het programma Volwaardig leven een Gebaar van waardering uit aan twee naasten van mensen met een beperking in Den Haag. Het Gebaar bestaat uit een verwenbox met cadeautjes voor het hele gezin. Het Gebaar van waardering is een initiatief van HandicapNL. In het totaal krijgen 500 mantelzorgers van mensen met een beperking het Gebaar uitgereikt als erkenning voor hun zorg.

Gebaar 2

‘Onschatbare waarde’

Eén van de geportretteerde gezinnen is dat van broer en zus Fuchs, die vandaag uit handen van directeur-generaal Ernst van Koesveld een Gebaar van waardering ontvangen. Van Koesveld: “Sandra en Ronald Fuchs nemen de zorg voor hun broer Fred met het syndroom van Down elk weekend op zich. Hoewel Fred heel erg op zijn plaats is ‘thuis’ bij ’s Heeren Loo in Monster, is de zorg van zijn broer en zus van onschatbare waarde.”

Over het tweede gezin dat hij vandaag een Gebaar van Waardering geeft zegt Van Koesveld: “Thijmen woont thuis bij zijn ouders Vanessa en Roland en zijn zusje Olivia. Hij heeft zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB) en door de niet aflatende zorg van het gezin maakt Thijmen daar 100% deel van uit. Beide zijn voor mij voorbeelden van de grote groep naasten die dagelijks de zorg voor hun familielid met een beperking op zich nemen, hulde!”

Gebaar 1

Sterker

HandicapNL ondersteunt iedereen met een handicap om sterker te staan en minder eenzaam te zijn. Daarnaast steunt HandicapNL mantelzorgers om balans te vinden tussen draagkracht en draaglast en betrekt de samenleving bij het creëren van eerlijke kansen voor iedereen. Met de verwenbox wil de organisatie erkenning en waardering geven aan alle ouders, familie en vrienden van iemand met een handicap, die vol liefde en toewijding zorgen voor hun kind, partner, broer, zus of vriend(in).