Eerste helft theatertour Lastige ouders afgesloten in volle Leeuwarder Harmonie

De eerste helft van de theatertour Lastige ouders, over naasten en hun zorg voor een kind of familielid met een beperking, is eind mei afgesloten met een drukbezochte voorstelling in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Met de theatertour wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een dialoog op gang brengen over de ervaringen van naasten van mensen met een beperking, en de invloed die de zorg heeft op hun leven.

canvas met complimenten

Sprakeloos

In de volle Harmonie zagen mensen uit Friesland, Groningen en Drenthe het aangrijpende verhaal van de ouders en zus van een zoon/broer met een beperking. Dat had duidelijk impact op het publiek: ‘Ik ben sprakeloos. Het verhaal komt heel erg binnen door de herkenning,’ aldus een toeschouwer. Een stagiaire in de zorg: ‘Jullie hebben mij eraan herinnerd dat aandacht voor de ouders heel belangrijk is.’

‘Dit heeft me er opnieuw van overtuigd dat ik mijn werk met jonge mantelzorgers met passie zal blijven doen’, aldus een bezoeker die in de zorg werkt over de rol van de niet-beperkte zus. En een ander: ‘Ook al is het niemands schuld, jonge mantelzorgers zijn soms het kind van de rekening.’ Ook de verbeelding van het uit handen moeten geven van zorg raakte een snaar. ‘Het is een kind van iedereen, maar ik blijf wél zijn moeder’, aldus een bezoeker.

Hartverwarmend

Na afloop gingen de acteurs in Leeuwarden met bezoekers in gesprek over de thema’s uit de voorstelling. Lastige ouders is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van actrice Marike van Weelden, die de voorstelling met Pieter Tiddens maakt. ‘Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen na afloop van de voorstellingen reageren en in gesprek willen. We zijn nog lang in de foyer gebleven om na te praten’, zegt Van Weelden.

Ze is blij met de impact van de drie voorstellingen die ze de afgelopen maanden voor VWS speelden. ‘Zelfs in zo’n grote, volle zaal als in Leeuwarden was het een feestje om te spelen en bleef het een feest der herkenning voor de bezoekers’, zegt ze. ‘Naasten zien hun eigen verhaal en die herkenning is hen heel dierbaar.’

Volgens Van Weelden levert Lastige ouders zo een waardevolle bijdrage aan het programma Volwaardig Leven van VWS. ‘We maken de ervaringen van naasten zichtbaar en bespreekbaar. We voorzien daarmee in een behoefte en dat is fijn.’ De voorstelling wordt in het voorjaar van 2020 nog twee keer voor VWS opgevoerd, op data en locaties die nog bekend worden gemaakt. Ook dan is er na afloop een dialoogsessie.

Begrip

Mensen met een zware beperking en een langdurige zorgbehoefte zijn vaak hun hele leven aangewezen op hulp en begeleiding van naasten. Dat heeft grote impact op het leven van ouders en familie, net als soms het onbegrip vanuit de omgeving. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hoopt dat de voorstelling bijdraagt aan meer begrip. ‘Als we de zorg willen verbeteren voor mensen met een beperking en hun naasten, dan moeten we leren kijken met hun ogen. Ouders zijn mantelzorgers en hulpvragers voor hun kind. We willen hen helpen weer meer ouder te kunnen zijn.’

Volwaardig Leven

VWS biedt de voorstelling aan in het kader van het programma Volwaardig leven, dat is gericht is op het meer persoonsgericht maken van de zorg voor mensen met een beperking. Op de website volwaardig-leven.nl leest u ook verhalen van naasten over de zorg voor een kind of familielid met een beperking.