Theatertour over zorg voor naasten van mensen met een beperking van start

De theatertour Lastige ouders, over naasten en hun zorg voor een kind met een beperking, is gisteravond van start gegaan in Theater Dakota in Den Haag. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en kinderminister Mariam Yousfi (13) woonden de voorstelling bij. Met de theatertour wil de minister een dialoog op gang brengen over de ervaringen van naasten van mensen met een beperking en de impact die de zorg heeft op hun leven.

Theatertour Lastige ouders
©Ministerie van VWS

Minister De Jonge hoopt dat de voorstelling bijdraagt aan meer begrip voor ouders en familie die zorgen voor iemand met een beperking. ‘Als we de zorg willen verbeteren voor mensen met een beperking en hun naasten, dan moeten we leren kijken met hun ogen. Ouders zijn mantelzorgers en hulpvragers voor hun kind. We willen hen helpen weer meer ouder te kunnen zijn.’

Met de theatervoorstelling Lastige ouders maakt de kijker kennis met het aangrijpende verhaal van de ouders en zus van een zoon/broer met een beperking. Mensen met een ernstige beperking zijn vaak hun hele leven aangewezen op de hulp of begeleiding van naasten. De zorg, het organiseren van de zorg en soms het onbegrip vanuit de omgeving hebben grote impact op het leven van ouders en familie.

Na afloop van de voorstelling gingen de acteurs in gesprek met de bezoekers over de thema’s die in de voorstelling naar voren komen en waar naasten mee te maken krijgen. Ook bij de komende voorstellingen in Deventer en Leeuwarden (zie de speeldata hieronder) zal zo’n gesprek worden gehouden.

De theatertour Lastige ouders is een initiatief vanuit het VWS-programma Volwaardig leven. Met dit programma wil VWS de gehandicaptenzorg meer passend maken. Het ontzorgen van naasten is hier een belangrijk onderdeel van.

Volwaardig leven

Actrice Marike van Weelden baseert Lastige ouders deels op haar eigen ervaringen als moeder van een gehandicapte zoon. Samen met theatermaker Pieter Tiddens bewerkte ze haar dagboeken. Marike zegt daarover: ‘Het gaat over de eerste zeven jaar met Jons. We eindigen positief en houden het licht, met veel humor. Lachen is ontluchten. Eerst raak je mensen, daarna laat je ze lachen. Zo is het leven ook.’

U kunt het hele interview met Marike van Weelden hier lezen.

De voorstelling is, op uitnodiging van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dit jaar nog te zien op:

  • 16 april in de Deventer Schouwburg te Deventer. U kunt zich hier aanmelden.
  • 28 mei in de Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden. U kunt zich hier aanmelden.